2021 beauty- en haartrends volgens apotheker en cosmetica-experte Hilde Nys

Hilde Nys, apotheker in de Veldstraat te Gent, cosmetica-experte en co-founder van gezonde huid-en haarverzorgingslijn Ray deelt haar belangrijkste inzichten en trendanalyses in de beauty-en haarindustrie voor 2021.

Drie duidelijke trends onderscheiden zich naast alle microtrends

Er zijn de microtrends in het beauty- en haarlandschap eigen aan deze tijd. Door het veelvuldig gebruik van mondmaskers zijn de ogen de belangrijkste eye-catcher geworden op het gelaat en stijgt de   verkoop van oogschaduw, eyeliner en mascara.   Mensen gaan daarnaast thuis zelf aan de slag met haarkleuringen en gelaatsbehandelingen in hun ‘home saloons’. Maar naast deze microtrends zijn er volgens experte Hilde Nys drie duidelijke, duurzame trends waaraan we ons in 2021 kunnen verwachten:

“Gezonde huid- en haarverzorging is absoluut de duidelijkste trend voor 2021. We staan steeds meer stil bij het belang van een holistische leefstijl. Een leefstijl waar we niet enkel gezond eten, sporten en mediteren maar ook nadenken over welke producten we op onze huid en in ons haar smeren.”

Gezondheid eerst, natuurlijk tweede

Een gezond lichaam vraagt meer dan gezonde voeding en voldoende beweging. Ook gezonde huid-en haarverzorgingsproducten gebruiken, dragen hiertoe bij. Maar gezond staat niet altijd synoniem voor natuurlijk. Er zijn namelijk heel wat natuurlijke ingrediënten in huid-en haarverzorgingsproducten die niet per se gezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan limoneen, linalool, citronellol of geraniol. 

Dat maakt het voor de cosmeticagebruiker alleen maar moeilijker om een gezonde keuze te maken zonder de hulp van een expert in te roepen. Gelukkig kunnen verschillende websites of apps helpen om de ingrediëntenlijst te scannen.

Experte Hilde Nys raadt de websites van CosDNA en EWG (Environmental Working Group) aan om ingrediëntenlijsten na te kijken. CosDNA gaat net iets verder dan de Yuka app en geeft naast een score per ingrediënt ook meer informatie over de kans dat het product acné, allergie of irritatie veroorzaakt. Het Amerikaanse EWG bestaat dan weer uit een panel van experten die scores geven op basis van wetenschappelijk relevante studies met betrekking tot de invloed van een ingrediënt op de mens én op het milieu. Deze tools kunnen je ook zonder wetenschappelijke expertise helpen om verder te kijken dan de huidige trends zoals 0% parabenen, kleurstoffen of bewaarmiddelen. Ingrediënten die worden vervangen krijgen namelijk vaak een (natuurlijk) alternatief ingrediënt dat niet per se gezond(er) is, maar wel niet gekend is door de consument.

De ecologische voetafdruk van huid-en haarverzorgingsproducten

De opmars van duurzame huid-en haarverzorgingsproducten is al even bezig. Bij het ontwikkelen van deze producten wordt er anno 2020 naast inhoud vooral gekeken naar de verpakking. Die moet namelijk gerecycleerd, snel biologische afbreekbaar of hervulbaar zijn. 

In 2021 zal er volgens Hilde Nys verder gekeken worden dan enkel verpakking: ook de ecologische voetafdruk van huid- en haarverzorgingsproducten zelf zal relevant worden voor de bewuste consument. Zijn de ingrediënten wel snel biologisch afbreekbaar? Hoe transparant zijn grondstofleveranciers over de herkomst van de ingrediënten? Wat is de CO2 uitstoot van het transport? Is het productieproces van de ingrediënten ecologisch? En hoe kan een consument kiezen voor duurzame producten?

“Naast de ecologische voetafdruk is het ook belangrijk om door de greenwashing trends heen te kijken. Denk bijvoorbeeld aan producten waarbij extra natuurlijke ingrediënten zoals planten worden bijgevoegd die niet per se gezonder of beter zijn voor ons. Het is belangrijk om jezelf niet blind te staren op de marketing rond een specifiek ingrediënt in een product maar wel op de volledige verpakking en ingrediëntenlijst.”

Let's get personal

In 2021 zet de trend van personalisatie zich duidelijk verder met bv. skinanalyses of een skincoach. Consumenten willen producten en een service op maat van hun specifieke huid- en haarproblemen. 

“Bij Ray proberen we hier ook op in te spelen door een ultra-persoonlijke aanpak aan te bieden. We creëren al onze producten in samenwerking met onze klanten en dankzij korte feedback loops kunnen we meteen inspelen op hun feedback. Ik maak alle producten zelf in mijn apotheek waar ik in direct contact sta met onze eindklant. In de toekomst willen we ook virtuele, persoonlijke huid- en haaranalyses voorzien zodat we iedereen wereldwijd kunnen voorzien van een gezonde huid en haarbos.”

Noot aan redactie, niet voor publicatie

Heb je interesse in een interview met Hilde Nys? Of heb je haar (wetenschappelijke) input nodig bij het schrijven van een artikel? Neem bij interesse/verzoeken contact op met: 

Manon Acke
0470/18.76.83
[email protected]

Over Ray 

Ray is een gezonde huid-en haarverzorgingslijn opgericht door moeder-zoon duo Hilde Nys en Thomas Kindermans. Hilde Nys werkt al jarenlang als apotheker en in haar moeizame zoektocht naar écht gezonde verzorgingsproducten, besloot ze zelf aan de slag te gaan met het ontwikkelen ervan. De Ray producten worden allemaal door Hilde Nys zelf gemaakt in haar apotheek in Gent. Alle producten van haar hand zijn vegan, gezond, sulfaatvrij, zonder microplastics en duurzaam verpakt. Lief voor je huid, haar en de planeet. All good. Meer informatie: ray.care.

Manon Acke

Manon Acke

PR & Communications, Two is a Crowd

Over Two is a Crowd

Two is a Crowd gives center stage to purpose-driven brands and non-profits through PR, ambassador marketing, strategic partnerships, fundraising and (editorial) copywriting.

Find out more on our website: https://twoisacrowd.com.

Contact