Skip to Content

Solidaire geboortelijst levert al bijna een miljoen euro op

Initiatief van ngo Memisa blijkt succesvol, maar meer steun is nodig

Moedersterfte is in Afrika nog steeds een actueel probleem. Daarom lanceerde de Belgische ngo Memisa een aantal jaren geleden de solidaire geboortelijst. Hiermee kunnen ouders in plaats van babyspullen giften vragen, die vervolgens gebruikt worden ter ondersteuning van de ziekenhuizen en gezondheidscentra in de strijd tegen moedersterfte. Het initiatief leverde ondertussen al bijna een miljoen euro op.

Iedere dag sterven er wereldwijd 810 vrouwen aan complicaties tijdens hun zwangerschap of bevalling en deze vrouwen komen vooral uit Afrika. Een onaanvaardbaar hoog cijfer. 

Solidariteit door middel van een geboortelijst

Het gaat vaak om complicaties die kunnen vermeden worden door professionele medische begeleiding tijdens de zwangerschap en de bevalling. Tijdige opsporing en een goede behandeling kunnen een wereld van verschil betekenen. De Belgische ngo Memisa wil, samen met de Afrikaanse gezondheidscentra en ziekenhuizen de zorg toegankelijk maken op financieel vlak (via mutualiteiten, solidariteitsfondsen en forfaitaire betalingssystemen) en op materieel vlak (medisch materiaal, motorambulances, bootambulances, etc.). Daarom lanceerde Memisa een aantal jaren geleden de solidaire geboortelijst. Daarmee kunnen aanstaande ouders aan hun familie en vrienden vragen om een gift te doen die zal worden aangewend in de strijd tegen moedersterfte in Afrika.  

Bijna 1 miljoen 

Ondertussen is met dit initiatief al bijna 1 miljoen euro ingezameld. Daarmee financierde Memisa doorheen de jaren onder meer de renovatie en aankoop van materiaal voor materniteiten, voorzien van energie (via zonnepanelen) en sanitaire voorziening voor materniteiten, opleidingen voor verloskundigen, organisatie van prenatale consultaties en noodtransport. Daarnaast worden er in permanentie opleidingen en bijscholingen voorzien voor verlos- en verpleegkundigen.

Moedersterfte in Congo is 150 keer hoger dan in België

In de Democratische Republiek Congo is de moedersterfte 1 op 150,  100 keer meer dan in België.  Dankzij de inkomsten van de solidaire geboortelijsten kon Memisa in 2020 Congo ondersteunen bij bijna 4 miljoen medische consultaties, 160.000 bevallingen en 9000 keizersneden.

“De solidaire geboortelijst blijft voor onze organisatie een belangrijke inkomstenbronnen om de werking van onze verschillende partnerziekenhuizen en gezondheidscentra te ondersteunen en moedersterfte tegen te gaan, zegt Elies Van Belle, directeur van Memisa België.”

“Dankzij dit initiatief hebben we al veel ondersteuning kunnen bieden, maar de problematiek blijft nijpend in verschillende Afrikaanse landen. Daarom doen we nogmaals een warme oproep aan aanstaande ouders om de solidaire geboortelijst te overwegen. Deze geboortelijst levert niet alleen een bijdrage van onschatbare waarde aan moeders in Afrika, maar is bovendien ecologisch verantwoord”.

Inschrijven voor de solidaire geboortelijst kan via de weblink: together.memisa.be. Meer informatie over de werking van Memisa in het jaarverslag

Over Memisa

Sinds 1988 strijdt de Belgische ngo Memisa voor een toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen, met speciale aandacht voor de meest kansarmen. De ngo bereikt meer dan 7 miljoen mensen in 5 Afrikaanse landen (DR Congo, Benin, Burundi, Guinee, Mauritanië) en in India. Memisa doet aan capaciteitsversterking en stimuleert autonomie met het oog op duurzame verandering. Meer info via: www.memisa.be.

Contacteer ons
Manon Acke
Manon Acke PR & Communications, Two is a Crowd
Manon Acke
Manon Acke PR & Communications, Two is a Crowd
Over Two is a Crowd

Two is a Crowd gives center stage to purpose-driven brands and non-profits through PR, ambassador marketing, strategic partnerships, fundraising and (editorial) copywriting.

Find out more on our website: https://twoisacrowd.com.

Two is a Crowd
Urban City
Ankerrui 9
2000 Antwerpen