Circulaire ondernemers van de toekomst samen op Boostcamp in Kortrijk

Vlaanderen Circulair en Protopitch 3.0 bundelen expertise in Boostcamp Circulair Ondernemen

Vlaanderen Circulair en Protopitch 3.0 nemen van 8 tot en met 12 september een 50-tal studenten en ondernemers op sleeptouw in de circulaire economie en het ondernemerschap. De Belgische en Franse deelnemers krijgen via workshops, lezingen, getuigenissen en bedrijfsbezoeken de inspiratie en tools aangereikt om een project (verder) uit te werken. Daarbij worden ze begeleid door (inter)nationale experten op het vlak van ondernemerschap en circulaire economie.

Crash course circulaire economie

Vlaanderen Circulair organiseert sinds 2017 een Bootcamp circulaire economie voor ondernemende jongeren. Het doel? Jongeren de nodige skills aanleren en kennis bijbrengen rond circulaire economie. Brigitte Mouligneau, coördinator Vlaanderen Circulair:

“Het hoger onderwijs biedt nauwelijks of geen vakken rond circulaire economie. Met het Bootcamp willen we studenten en young professionals samenbrengen en hen op een heel praktische manier laten samenwerken rond circulaire economie.”


Sinds het eerste Bootcamp zette de organisatie ook een belangrijke stap om circulaire economie in de reguliere onderwijswereld binnen te krijgen.

“Twee studierichtingen geven studenten studiepunten voor een deelname aan het kamp. Het gaat om het Postgraduaat innoverend ondernemen voor ingenieurs en de opleiding handelsingenieur en economische wetenschappen aan UHasselt. Vanuit de Bachelor Netwerkeconomie aan Howest wordt deelname aan het kamp sterk aanbevolen”, zegt Mouligneau.

Kracht van het partnerschap

Om nog meer impact te hebben, bundelt Vlaanderen Circulair dit jaar de krachten met Protopitch 3.0, een Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project gespecialiseerd in de begeleiding van jonge ondernemers en startups. Protopitch 3.0 organiseerde al twee succesvolle Boostcamps. In 2017 vond een eerste editie plaats in Frankrijk, in 2018 volgde een tweede editie in Wallonië. 

Brigitte Mouligneau, coördinator Vlaanderen Circulair:

“Tijdens onze vorige Bootcamps ontstonden innovatieve ideeën, maar na afloop van het kamp werden die vaak niet gerealiseerd. Zonde! Door een samenwerking met Protopitch 3.0 aan te gaan en studenten nauw samen te laten samenwerken met ondernemers, willen we daar verandering in brengen. Protopitch 3.0 is zeer sterk in het ondernemerschap en heeft daarin ook een uitgebreid netwerk. Wij zijn sterk in de circulaire economie en het educatieve luik. Het is een win-win situatie.”

Ben jij geïnteresseerd in Circulair ondernemen? Wil je weten hoe je jouw onderneming een circulaire boost kan geven? Dan ben jij welkom op dinsdag 10 september op Soirée Circulaire (start om 18u30) en/of woensdag 11 september op Café Circulaire (start om 16u45) om je te laten inspireren door een tal van circulaire ondernemers. Meer info op www.vlaanderen-circulair.be

Getuigenis Eva Degryse, ex-deelnemer Bootcamp Vlaanderen Circulair 2017 

  • Werkt nu als projectcoördinator Circulaire economie en duurzaam bouwen bij POM West-Vlaanderen

Eva, waarom nam jij deel aan het Bootcamp van Vlaanderen Circulair?

Ik kwam twee jaar geleden voor het eerst in contact met circulaire economie en wilde er graag meer over leren. Ik zat toen in het laatste jaar van de bachelor Netwerkeconomie en kwam via mijn externe promotor van mijn bachelorproef, Jan Leyssens (een bekende naam binnen de circulaire economie), in contact met Vlaanderen Circulair en het Bootcamp.

Jij werkt vandaag nog aan een idee dat tijdens het Bootcamp ontstond?

Het project Bold Branders ontstond tijdens het eerste bootcamp van Vlaanderen Circulair in 2017. Door onze ideeën te pitchen aan een jury beseften we dat ze vaak al bestonden in Vlaanderen, maar dat we die initiatieven gewoonweg niet kenden. Zo begonnen we over marketing en storytelling te praten. Met Bold Branders willen we informatie over circulaire economie op een meer plezante en minder droge manier aan een groot publiek presenteren. Een beperkte groep vrijwilligers werkt nu aan een circulaire roman. Binnenkort lanceren we een crowdfunding om het boek te financieren dat dan op zaterdag 23 november in Antwerpen wordt gelanceerd. Meer info op www.boldbranders.org

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Interesse in een interview met Yolan Gielen (Vlaanderen Circulair) of Emmelie Houzet (Protopitch 3.0)? Neem voor meer informatie/bij verzoeken contact op met:

Manon Acke
E:  manon@twoisacrowd.com
M: 0470/18.76.83
www.twoisacrowd.com

OVER BOOSTCAMP

Boostcamp vindt plaats van 8 tot en met 12 september in Kortrijk en is een samenwerking van Vlaanderen Circulair en Protopitch 3.0. Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld dat deel uitmaakt van de OVAM. Protopitch 3.0 is een Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project dat het ondernemerschap bij studenten stimuleert en startende ondernemers begeleidt in de sector van de digitale beeldvorming en creatieve industrieën. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling.

Contacteer ons
Manon Acke PR & Communications, Two is a Crowd
Manon Acke PR & Communications, Two is a Crowd
Over Two is a Crowd

Two is a Crowd gives center stage to purpose-driven brands and non-profits through PR, influencer marketing, brand experiences and strategic partnerships.

Find out more on our website: https://twoisacrowd.com

Two is a Crowd
House of Ape
Grote Hondstraat 44
2018 Antwerpen