Innovatiegolf in het onderwijs: nemen we binnenkort een abonnement in plaats van eenmalig inschrijvingsgeld te betalen?

Lien De Pau introduceert ‘education as a service’ in België

Een softwarepakket voor je computer, een abonnement op entertainment of een jaarkaart voor een deelfiets. Het ‘subscription’ businessmodel is de laatste jaren alom tegenwoordig. Volgt de onderwijssector? Als het van freedompreneur Lien De Pau afhangt wel. Zij schakelde met haar online business school al over naar een flexibele abonnementsformule.

Terwijl je vroeger eenmalig een softwarepakket kocht, betaal je vandaag maandelijks of jaarlijks een vast bedrag om gebruik te maken van software als Adobe en Microsoft. Ook andere sectoren sprongen de voorbije jaren op de kar. Zo neem je met Cambio een abonnement op een auto en met Coolblue huur je nu ook huishoudapparaten. Het onderwijs bleef achter, maar dankzij corona waait er ook door de educatieve sector een wind van vernieuwing. Niemand kijkt nog op van digitaal onderwijs, online cursussen of webinars. In het buitenland staan ze nog verder, dat ziet Lien De Pau, bezieler van Zeker Van Haar Zaak en Travak Business School. Ze ziet dat de onderwijssector er overschakelt van een ‘one time payment’ model naar lidmaatschap. Zo deden populaire platforms als Masterclass en Mindvalley al voor. De gebruiker betaalt maandelijks een vaste bedrag en krijgt in ruil toegang tot alle cursussen.

In België is freedompreneur Lien De Pau pionier. De Vlaamse onderneemster richtte in 2015 Travak Business School op en begeleidde sindsdien meer dan tweehonderd vrouwelijke solo-ondernemers naar meer vrijheid. In 2017, lang voor er sprake was van de digitalisering van het Belgische onderwijs, schakelde De Pau met Travak over naar een volledig online model. Zoals ze toen de trend van online onderwijs in het buitenland oppikte, doet ze dat nu met ‘education as a service’.

“Veel mensen zullen hun wenkbrauwen fronsen, maar dit is het volgende. Ik steek mijn hand er voor in het vuur. Binnen dit en vijf jaar werkt de onderwijssector met abonnementen in plaats van eenmalig deelname- of inschrijvingsgeld.” – Lien De Pau

Abonnementsformule geeft cursist meer vrijheid

De omschakeling naar een lidmaatschapwerking biedt de Travak-deelnemers meer vrijheid. Cursisten konden al vrij kiezen op welk tijdstip en aan welk tempo ze lessen volgden. Maar ze bleven afhankelijk van de start- en einddatum van de negen maanden durende opleiding. Met dit nieuwe model kunnen deelnemende ondernemers op eender welk moment in- en uitstappen en doen ze zo lang of kort over de cursus als ze willen. Of dat nu drie maanden of drie jaar is. Wie een abonnement heeft, heeft toegang tot de meest up-to-date versie van de cursus.

Dit is onderdeel van een meer algemene evolutie. We willen allemaal meer vrijheid en flexibiliteit. Onderwijs loopt op dat vlak achter en drukt heel erg de eigen agenda door aan studenten. Onderwijsinstellingen bepalen wanneer het begin en einde van een opleiding is, wanneer welke lesinhoud doorlopen moet worden etc. Daar komt nu stilaan verandering in.” – Lien De Pau

Travak Business School gaat internationaal

Met vijf jaar ervaring op haar palmares rolt De Pau haar online leerplatform nu ook internationaal uit. Aangezien ze zelf uit een internationale context komt, weet ze uit ervaring dat vrouwelijke solo-ondernemers wereldwijd op dezelfde uitdagingen stooten. Voor de uitvoering van het ambitieuze plan zamelde ze maar liefst 200.000 euro aan kapitaal in.

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie/bij verzoeken contact op met:

Manon Acke
E:  manon@twoisacrowd.com
M: 0470/18.76.83

www.twoisacrowd.com 

Over TRAVAK Business School

Lien De Pau - auteur van ‘Get Real, voor wie elke dag zijn goesting wil doen’, communitybouwer bij Zeker Van Haar Zaak en boegbeeld voor Freedompreneurship - richtte in 2015 TRAVAK Business School op. TRAVAK’s missie is om vrouwelijke solo-ondernemers, creatieve zelfstandigen en freelancers de nodige ondernemersvaardigheden aan te reiken zodat zij kunnen groeien zonder hun vrijheid te verliezen.  www.travakbusinessschool.com/

 

Contacteer ons
Manon Acke
Manon Acke PR & Communications, Two is a Crowd
Manon Acke
Manon Acke PR & Communications, Two is a Crowd
Over Two is a Crowd

Two is a Crowd gives center stage to purpose-driven brands and non-profits through PR, ambassador marketing, strategic partnerships, fundraising and (editorial) copywriting.

Find out more on our website: https://twoisacrowd.com.

Two is a Crowd
Urban City
Ankerrui 9
2000 Antwerpen