Stedelijk jongerenproject Let's Go Urban blaast 10 kaarsjes uit op Night of the Proms en Urban Center

Het Antwerpse jongeren- en dansproject Let’s Go Urban werd in 2009 opgericht door Sihame El Kaouakibi met een duidelijke missie: het beste in jongeren naar boven halen. Het naschools programma van de Let’s Go Urban (LGU) Academy maakt dit waar. Wekelijks ontwikkelen een 1.000-tal jongeren tussen 6 en 25 jaar met diverse achtergronden er hun passie voor urban culture in dans, muziek, media of sport. Daarnaast begeleidt de LGU Academy ook meer dan 1.000 lagere en middelbare schoolstudenten. Deze maand viert Let’s Go Urban zijn 10de verjaardag met een feestelijke dansperformance op Night of the Proms en optredens van artiesten in het Urban Center.

1.000 keer impact maken, elke week opnieuw

Iedere week brengt de Let’s Go Urban Academy meer dan 1.000 jongeren samen rond hun passie voor urban disciplines in dans, sport, muziek en multimedia. Het programma biedt 40 vaste workshops per week, aangevuld met 10 community-activiteiten per maand. De begeleidingstrajecten zijn uitgewerkt rond 4 pijlers, namelijk Empowerment, Education, Entrepreneurship en Employment. Het doel is om jongeren te empoweren zodat zij hun eigen, unieke talenten en persoonlijkheden kunnen ontwikkelen. Zo worden ze slagkrachtiger, als individu én deel van de gemeenschap. De begeleiding op vlak van educatie, tewerkstelling en ondernemerschap is essentieel in de doorstroom van jongeren in ons sociaal-economisch weefsel. Daarnaast begeleidt de LGU Academy ook meer dan 1.000 kinderen op lagere en middelbare scholen over heel Vlaanderen. Dat gebeurt via projecten als Area 2020, partnerships met scholen en workshops op maat.

Sinds een jaar heeft de LGU Academy een eigen hoofdkwartier, het Urban Center op het Kiel. De uitvalsbasis is eveneens een ontmoetingscentrum, een plek waar jongeren onderwijsondersteuning krijgen, een locatie voor buurtevenementen en een co-workingplek waar jongeren kunnen werken en ondernemen. Zowel de LGU-leden als de vele scholen in de buurt, de urban scene en iedereen die jongeren betekenisvol wil ondersteunen ontmoeten elkaar in het Urban Center. Vanaf 2020 wordt het Urban Center ook een plek waar urban culture een volwaardig podium krijgt. Liefhebbers kunnen er dan genieten van urban talent uit heel België. 

Meer doorzettingsvermogen en een positiever zelfbeeld

Let’s Go Urban bereikt dus wekelijks zo’n 1.000 jongeren, daarvan zijn ongeveer 600 jongeren lid en 400 jongeren niet-lid. Het zijn jongeren van elke mogelijke achtergrond, religie, rang of stand. Uit een ledenpeiling blijkt dat 40% van Vlaamse en 60% van andere origine is. 40% van hen leeft in een kansarm gezin. In totaal telt de community 87 verschillende nationaliteiten.

“We zeggen vaak, ‘wij zijn de stad’. Want wie naar de samenstelling van onze community kijkt, kan beamen dat wij een dwarsdoorsnede van de jongerenpopulatie kansen geven”, Sihame El Kaouakibi.

Dat die jongeren baat hebben bij de aanpak en het aanbod van de LGU Academy blijkt uit de tweejaarlijkse impactmeting. 70% van de jongeren merkt een groei op vlak van doorzettingsvermogen. Daarnaast geeft 60% van de jongeren aan dat ze in minder dan 3 maanden tijd een positiever zelfbeeld hebben en voelt 75% zich na 3 maanden meer gerespecteerd als persoon. Bovendien geeft 60% aan nieuwe vrienden te hebben gemaakt via het netwerk van de LGU Academy.

“Tien jaar geleden startte ik Let’s Go Urban op in mijn eentje, zonder netwerk of geld maar met de motivatie om jongeren wortels en vleugels te geven. Na 10 jaar werking is LGU een community, een familie zelfs. We slaagden erin een inclusieve plek, sinds kort ook met een eigen huis, te creëren waar jongeren de beste versie van zichzelf kunnen worden. Een lang gekoesterde droom die is uitgekomen”, Sihame El Kaouakibi.

Performances op Night of the Proms en in het Urban Center

Let’s Go Urban viert zijn 10de verjaardag op toepasselijke wijze. Op 22 november trekt een groep dansers, onder leiding van Youssef El Kaouakibi, de dansschoenen aan voor een performance op Night of the Proms in het Antwerpse Sportpaleis. Een symbolisch optreden want in 2009, kort na de oprichting van Let’s Go Urban, stond Sihame El Kaouakibi samen met 10 jongeren op datzelfde podium. Diezelfde avond staan in het Urban Center optredens van artiesten als SLM, Dutch Norris en DJ Faisal op de line-up. 

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Let’s Go Urban zet op 22 november, de dag van zijn 10de verjaardag, een dansperformance neer op Night of the Proms in het Antwerpse Sportpaleis. Pers wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen en er zal ook tijd zijn voor interviews.

Neem voor meer informatie/bij verzoeken contact op met:

Manon Acke
E:  manon@twoisacrowd.com
M: 0470/18.76.83
www.twoisacrowd.com

Over Let’s Go Urban

Let’s Go Urban (LGU) werd in 2009 opgericht door Sihame El Kaouakibi. Haar droom? Het heruitvinden van het schoolsysteem en het creëren van een plek waar ieder kind en iedere jongere echt telt. Een plek waar de culturele diversiteit van de stad samenkomt. Waar uitval plaats maakt voor persoonlijke en maatschappelijke groei. Waar jongeren uitgroeien tot zelfbewuste en zelfverzekerde jonge mannen en vrouwen. Klaar om hun studies, werk en/of onderneming met veel goesting en moed aan te vatten. LGU bereikte sinds 2009 al meer dan 10.000 actieve leden en meer dan 100.000 jongeren via samenwerkingen met scholen, sociale organisaties en de Zomer van Antwerpen. De jongeren zijn een weerspiegeling van onze samenleving in etnische afkomst, cultuur, religie en socio-economische achtergrond. 

 

Contacteer ons
Manon Acke PR & Communications, Two is a Crowd
Manon Acke PR & Communications, Two is a Crowd
Over Two is a Crowd

Two is a Crowd gives center stage to purpose-driven brands and non-profits through PR, influencer marketing, brand experiences and strategic partnerships.

Find out more on our website: https://twoisacrowd.com

Two is a Crowd
House of Ape
Grote Hondstraat 44
2018 Antwerpen